Cuadratura Venus Marte în contextul ciclului planetar

În dimineața zilei de astăzi, 9 octombrie 2018, a avut loc momentul de Lună Nouă în Balanță.

Planeta Venus, guvernatoarea Lunii Noi, este retrogradă în Scorpion, unde e slabă și nu se simte bine și urmează să fie stressată și de Marte în Vărsător, printr-un aspect de cuadratură. Practic, mesajul acestei Luni Noi, îl are acestă Venus în Scorpion prin poziția sa și relația cu celelalte planete, dar în special cu Marte.

Haideți să încercăm să urmărim mai îndeaproape ce vrea să ne spună în acest caz perechea planetară Venus-Marte, folosind indicațiile date de Astrologia Evolutivă.

În Astrologia Evolutivă (așa cum a fost predată de către Jeffrey Wolf Green), faza (aspectul) dintre Venus și Marte, indică nevoile Sufletului de actualizare a dinamicilor relațiilor, de actualizare a nevoilor relaționale, sau rolul și modul în care ne întegrăm în relații în general.

Clasic, orice cuadratură (unghi de 90 grade) dintre două planete, e un conflict interior și se traduce printr-o frustrare și ne îndemnă la acțiune. Ok, la modul general sună bine dar practic ce avem de făcut?

Propun să ne întoarcem cu un an în urmă, mai exact în 5 octombrie 2017, când prin conjuncția Venus-Marte, a început un nou ciclu planetar. Este intreresant de observat pe harta momentului respectiv, aspectul de Luna Plină pe Berbec – Balanță, la foarte puțin timp după conjuncția Venus-Marte. Vedem același aspect de cuadratură Soare/Lună cu Pluto, Mercur ars de Soare și în opoziție cu Luna și o cuadratură în formare dintre perechea Venus-Marte în Fecioară și Maestrul Saturn în Săgetător.

Cu datele pe care le avem până acum, putem spune că începutul noului ciclu Venus-Marte de anul trecut, a venit brusc și impulsiv oarecum. Sfârșit cu nou început rapid, gândit insuficient, un compromis forțat de natura împrejurărilor din acea perioadă. Dar a existat un moment favorabil, chiar necesar pentru învățarea unor lecții relaționale (atât la nivel individual cât și colectiv) și acest lucru e indicat de trigonul Pluto-Marte, de anul trecut. Se anticipau dificultăți relaționale, dar exista și promisiunea reconcilierilor, în funcție de conștientizarea și nevoile fiecăruia. Dacă faza crescătoare și până la opoziție insistă mai mult pe munca cu sinele, pe faza descrescătoare observăm rezultatele individuale și integrarea valorii individuale în societate.

După începerea noului ciclu de anul trecut, au urmat toate celelate faze, crescătoare, opoziția, apoi faza de cuadratură (9 septembrie 2018), în care ambele planete erau la grade anaretice și în semne cardinale (Balanță-Capricorn). O situație dificilă în care poate s-a renunțat la multe valori, ne-am despărțit de multe persoane (cu voie sau fără voia noastră), o criză care poate ne-a împins să ne retragem oarecum din viața publică, să socializăm mai puțin, sau în alte cazuri, să proiectăm asupra altora propriile probleme. Pentru cei rămași cu traume, în special relaționale avute sau re/activate în acea perioadă, se impune necesitatea analizării situațiilor respective din punct de vedere neutru, fără autovictimizare, prin înțelegrea  și aplicarea lecțiilor aceptării și iertării  și apoi eliberare de trecut, de povară sufletească.

Prezenta cuadratură Venus-Marte, poate indica o criză de conștiință pentru cei afectați, dar poate prea puțin conștienizată așa cum ar fi de dorit. În funcție de nivelul de evoluție spirituală a Sufletului fiecăruia, manifestările pot fi de genul frici, trădare, manipulare, violență.

Dacă Venus în Scorpion retrogradă pe casa 2-a a momentului ne spune despre nefolosirea sau folosirea inadecvată a valorilor personale sau nerecunoașterea acestora de către ceilați, sau despre frica de pierde ceva prețios, dorința de a păstra ceva ce poate nu-ți aparține, cuadratura primită de la Marte în Vărsător pe casa 4-a a momentului, sugerează pe de-o parte nevoia de curățare și eliberare sufletească de o securitate falsă, de codependență. Rigiditatea va fi zdruncinată, dar fără schimbare nu există evoluție.

Este interesant faptul că următorul nou ciclu Venus- Marte care va începe în august 2019, va avea loc tot în Fecioară (și pe casa 6-a a momentului). Două cicluri succesive inițiate în semnul Fecioarei ar trebui să ne dea puțin de gândit. Ce vrea semnul Fecioarei de la noi? Poate să ne ajutăm mai mult unii pe alții, să ne dam mai bine seama de crizele existențiale din multe relații, poate și nevoia de a perfecta relații, mai multă atenție la detalii, general vorbind.

Sunt N-șpe mii de posibilități pentru fiecare (dar acestea se văd pe hărțile individuale), la alegere, pentru că avem un liber arbitru pe care trebuie să îl folosim înțelept.