Incursiunea lui Saturn în Capricorn, prezentare generală

Pentru început, să aruncăm o privire în trecut asupra perioadei anterioare în care Saturn a fost în Capricorn:
13 februarie 1988 – 10 iunie 1988 și 12 noiembrie 1988 – 6 februarie 1991
În 14 februarie 1987, Saturn intră în semnul Capricornului însoțit de Uranus și la puțin timp după aceea, celor două planete li s-au alăturat Marte și Neptun, formând un grup planetar capricornian cu energie mixtă, dată de combinația celor patru planete. Apoi, prin trecerea lui Jupiter în Taur, s-au format un trigon între cele trei planete grele, Saturn/Uranus și Jupiter. Notăm și opoziția Jupiter Pluto, pe axa Taur Scorpion.

Peste numai 4 luni Saturn se întoarce în Săgetător în mișcare retrogradă. Între timp Jupiter intră în Gemeni, Saturn nemaiavând susținerea lui Jupiter și mai mult decât atât fiind gonit din spate și ținut “sub tensiune” de Uranus. Pe 12 noiembrie Saturn se reîntoarce în semnul sau de domiciliu, dar primește un aspect tensionat de la Marte.

O bună perioadă de timp Saturn a fost escortat de către Neptun și Uranus. La momentul începerii Revoluției în decembrie 89, Saturn era conjunct cu Neptun și în opoziție cu Chiron și Jupiter (retrograd în Rac). Privind acum înapoi, îmi dau mai bine seama cât de important a fost acel Jupiter retrograd și mai ales conjuncția lui Saturn cu Neptun. Degeaba încerca Saturn să clădească și să restructureze constructiv ce a rămas după Revoluție, beția (Neptun) libertății (Uranus) și a puterii obținute (Capricornul) a luat mințile multora…

În februarie 1991, Saturn părăsește semnul Capricornului desprinzându-se de Nodul Nord în tranzit în Capricorn și susținut până la sfârșit de sextilui cu Pluto în Scorpion.

 

Pe 20 decembrie 2017, Saturn se va întoarce din nou acasă, pe teritoriul Capricornului, aducând o importantă schimbare nu doar în vibrația astrală ci încet și sigur în viața fiecăruia dintre noi.

Saturn, este denumit și “planeta professor”, sau Lordul karmei. El reprezintă valorile timpului, ale răbdării, ale structurii, responsabilității, organizării și disciplinei. Teritorul tranzitat pe harta natală a fiecărui indică locul în care avem nevoie de mai multă siguranță, ceea ce trebuie stabilizat, restructurat.

La momentul ingresului, în Capricorn se află deja Pluto (și Lilith), cu siguranță, acțiunile și eficacitatea lui Saturn în Capricorn va fi influențată inițial de acestea. În mai 2018 Uranus va intra în Taur, semn de pământ ca și Capricornul, susținându-se reciproc. În vara lui 2018, în faza de retrogradare a lui Saturn, acesta va avea o misiune grea de îndeplinit datorită retrogradării lui Marte în Vărsător în opoziție cu Venus în Leu. Aici se va putea observa cât de eficient va fi aspectul de trigon între Saturn și Uranus, în concilierea conflictului dintre Venus și Marte. Interesant este că opoziția amintită va avea loc chiar pe axa nodurilor lunare. Un alt moment de conflict Venus – Marte, de data acesta de cuadratură (pe semnele scorpion – vărsător), va avea loc în septembrie-octombrie 2018. Cu Uranus retrograd, în opoziție cu Venus retrogradă, pare să ne indice o perioadă destul de complicată.

Încet, încet, Nodurile lunare vor schimba semnele din Leu-Vărsător, trecând pe Rac-Capricorn, semnificația karmică dată de Saturn luând amploare.

Tot în toamna 2018 Jupiter va ajunge și el pe teritoriul său de domiciliu, în Săgetător. O bună perioada de timp, Saturn nu va primi aspecte directe de la planetele grele, sugerând că “profesorul” este în fine ocupat să-și facă treaba nestingherit. Ceea ce Pluto dărâmă sau aduce la suprafață, Saturn va încerca să-i dea o nouă structura.

Primăvara lui 2019 îl aduce pe Saturn tot mai aproape de Pluto și de Nodul Sud în tranzit, însă marea conjuncție a celor două planete, va avea loc abia în ianuarie 2020 și nu oricum ci și cu Soarele în tranzit alături.

Între timp, Jupiter va intra și el în Capricorn în decembrie 2019, de data acesta formând el un aspect favorabil cu Uranus în Taur. În mai 2020 vom avea o altă mare conjuncție Jupiter- Pluto, Saturn fiind însă intrat în Vărsător. Se va reîntoarce în Capricon pentru o scurtă perioadă pentru întâlnirea îndeaproape și cu Jupiter dar pe care-l va “îmbrățișa” mai apoi și în semnul Vărsătorului.

Dacă la toate acestea adăugăm și faptul că în anul 2018 vom avea și 5 eclipse, 2 eclipse totale de Lună și 3 eclipse parțiale de Soare, putem spune că anul 2018 va fi un an cu multe încercări. Atâta timp cât ne mișcăm sau staționăm în ritmul impus de Saturn, vom trece peste toate mult mai ușor, trebuie doar să ascultăm lecția predată.

În concluzie, Saturn în Capricorn cere a ne dezvolta autocontrolul, abilitatea organizatorică, perseverență, dorința de a servi și răbdarea, ne impune uneori limite și întârzieri, nevoia de precauție. Răsplata va veni la final, în funcție de efortul depus.

(va urma)