Mandala, frumusete interioara si exterioara
Cuvantul mandala isi are originea in limba sanscrita si ea constituie un simbol, un ritual si sunt originare din hinduism si budism.
Pentru cei mai multi, ea este doar un desen cu forme simetrice, geometrice, frumos colorat, dar semnificatia si mesajul sau sunt mult mai profunde.
Psihanalistul elvetian Carl Gustav Jung, considera ca impulsul de a desena mandale apare in timpul momentelor de intensa dezvoltare personala, ca o extinctie din interior catre exterior, a armoniei si denota un echilibru al psihicului.
Cel mai cunoscut tip de mandala hindusa este Yantra, ea fiind alcatuita dintr-o combinatie complexa de figuri geometrice (cercuri, triunghiuri, modele florale) si este o subtila reprezentare simbolica a multiplelor aspecte ale divinitatii, interioare si exterioare. Pe drept cuvant se poate spune ca mandalele sunt „radiografii ale sufletului”.
In functie de ziua de nastere si tinand cont de numerologie se poate crea propria mandala. Mai multe despre mandala zilei de nastere, cititi aici.
Ea poate fi realizata si pe o aplicatie care se poate instala fie pe telefonul andriod, fie pe propriul PC, detalii aici.
Iata ce spune colega noastra Barbara Bacauanu despre unele semnificatii ale mandalei:
Vestul este simbolizat de culoarea rosie;
Sudul este simbolizat de culoarea galbena;
Estul este simbolizat de culoarea albastra;
Nordul este simbolizat de culoarea verde.
Centrul mandalei reprezinta cea mai intima parte a ei, deoarece ne reprezinta pe noi, adevarata noastra esenta. Ea scoate la iveala si activeaza anumite functii latente din subconstientul nostru. Cercul reprezinta sinele superior, divinitatea, perfectiunea si creatia pura. Patratul reprezinta materia, lumea fizica si pamantul.
Triunghiul – 3 – este idea spirituala, abstractul;
Cubul – 4 – este spatiul subtil care defineste forma;
Pentagonul – 5 – este simbolul omului si al naturii;
Hexagonul – 6 – este forma densa a materiei;
Heptagonul – 7 – este liantul tuturor structurilor dimensionale in plan material;
Octogonul – 8 – este forma transformarii – simbolul creatiei – simbolul interdimensional;
Nonagonul – 9 – este un sunet compact care incorporeaza toate celelalte vibratii la un loc. Cifra 9 este sacra, ea contine inceputul si sfarsitul in aceasi masura.
Poate parea incredibil, insa e nevoie nu doar de timp si rabdare sa desenezi o mandala, cel mai important e sa ajungi la acea stare interioara, speciala si abia atunci poate lua nastere o mandala.
Desenare unei mandale este o activitate meditativa, relaxanta si care contribuie la dezvoltarea creativitatii si a perceptiei constiente.
„Folosirea mandalelor este relativ simplă. Prin simpla privire a structurilor cristaline colorate, în creier se creează interconexiuni ale celor două emisfere şi omul îşi percepe propriul său centru. Creierul recunoaşte vibraţia culorilor şi activează conexiunile de lumină care învăluie cromozomii. Astfel pot fi dizolvate blocaje ale corpului eteric, permiţând din nou curgerea nestingherită a energiei vitale”, spune Ursula Irrgang, specialista in tot ce tine de mandale.
Personal, am descoperit mandalele oarecum spontan si neasteptat, cred ca dorinta mea interioara de a fi creativa in alt fel decat am fost pana acum insotita de ajutorul Universului, mi-a scos in cale o serie de unelte pentru a-mi facilita desenarea de mandale nu doar simplu pe hartie cu un creion si un compas ci si digital. Sincer, simt bine atunci cand le desenez si pot sa confirm ca starea in care ma simt atunci cand desenez mandale e asemanatoare cu cea de meditatie.
Eu ma bucur ca le-am descoperit, desigur nu intamplator si purced catre descoperirea mai multor lucruri legate de Mandala.