Despre intuitie – cugetari de weekend

intuitieCe inseamna „intuitie” puteti vedea in DEX. Veti observa ca exista definitii contradictorii ca de exemplu:

„Capacitatea conștiinței de a descoperi, pe cale rațională (în mod spontan), esența, sensul unei probleme, al unui obiect.”

„Formă de cunoaștere imediată a adevărului pe baza experienței și a cunoștințelor achiziționate anterior, fără raționamente logice preliminare.”

Deci, cu logica sau fara logica?

Personal consider ca intuitia si logica sunt total opuse, dar se pot imbina si completa foarte bine.

Cine si-ar dori sa fie intuitiv?
Acela/aceea care doreste sa cunoasca adevarul, dincolo de jocurile mintii care poate juca farse de multe ori.
Mintea logica, rationala de bazeaza indeosebi pe cele 5 simturi: vazul, auzul, mirosul, gustul si pipaitul, dar aceste simturi sunt prelucrate de catre minte in functie de preferintele fiecaruia. Prelucrarea informatiilor redate de organele de simt, creaza senzatii.Se spune ca principalele instrumente de cunoastere ale fiintelor umane sunt perceptia, rationamentul si intuitia. Ele se pot dezvolta separat sau combinat.

Practic, intuitia sansa descoperirii unui adevar, brusc, revelator si este considerat un mod de cunoastere superioara.

Toti suntem nascuti cu o doza mai mare sau mai mica de intuitie. Aceasta se poate estompa cu timpul, sau poate fi imbunatatita.
“Mintea intuitiva este un dar divin, iar mintea rationala este fidelul servitor al acesteia. Noi am creat o societate care onoreaza servitorul si a uitat darul.” Albert Einstein

De ce ne-am dori sa fim intuitivi?
Pentru ca  intuitia este o forta calauzitoare care ne poate indruma in toate aspectele existentei noastre. Satisfactiile pot fi surpinzatoare!

Cum ne putem dezvolta intuitia?
In primul rand prin stabilirea unui echilibru interior care se poate realiza prin, meditatii, rugaciuni, ba chiar prin ascultare de muzica, plimbari in natura, in esenta prin calmarea mintii.
Prin ascultarea vocii interioare care dicteaza ceva, dar care este in contradictie cu ceea ce iti dicteaza logica.Stai de vorba cu tine insuti/insati la modul cel mai sincer posibil si poti primi raspunsuri surprinzatoare!
Gandeste si focalizeaza-te asupra unui subiect cu toata sinceritatea si dorinta de aflare a adevarului!
Acepta provocarea experimentarii! Frica de necunoscut poate fi unul dintre cei mai mari dusmani! Calea de mijloc ar fi: incearca cu precautie.

A fi intuitiv nu inseamna neaparat a dori sa cunosti viitorul. Scopul sau de baza este cunoasterea si aflarea adevarului, despre tine si ceea ce te inconjoara. Ignorarea acestei cunoasteri, stagneaza sau chiar impiedica procesele de evolutie spirituala si dezvoltare personala. De ce sa ne opunem cand ne-am nascut sa fim oameni si nu simple fiinte vii?

As putea spune ca intuitia reprezinta de fapt glasul sufletului. Invata-i limbajul si asculta-i sfaturile!

Eu am ales printre altele Astrologia, Tarotul (si mai recent Lenormand), tu ce alegi?

Lasă un răspuns