Despre declinatiile planetare

In urma unei discutii cu o prietena, acum pe perioada lui Mercur retrograd, mi-am dat seama ca am niste lacune legate de declinatiile planetare si am realizat ca ar fi bine daca le-as folosi in interpretarile si consultatiile astrologice pe care le fac.

Am inceput sa fac tot felul de „sapaturi” si am scos o sinteza a informatiilor pe care consider acum ca ar trebui sa le retin si sa le folosesc pe viitor.

Declinatia este distanta dintre o planeta situata pe propria ei orbita, si ecuatorul terestru. Planetele in miscarea lor in jurul Soarelui nu stau la aceasi latitudine, ci urca si coboara de aceea spunem ca avem planete la declinatie nord sau sud. Unghiul acestor urcusuri si coborasuri fata de ecuatorul terestru, este de fapt ceea ce se intelege prin declinatie.

Cand vorbim despre o conjuntie dintre doua planete aflate in acelasi semn zodiacal de exemplu Luna si Uranus in Fecioara, acestea nu sunt neaparat conjuncte si in spatiu, adica ele apar conjuncte pe harta astrologica prin longitudine, si pe cerul noptii, dar ele nu sunt neaparat conjuncte si prin latitudine sau declinatie. Similar, Luna si Uranus pot fi conjuncte prin declinatie (paralele una cu cealalta), dar in semne zodiacale diferite, asadar ne conjuncte prin longitudine.
Puterea unei conjunctii prin longitudine este la fel de mare ca si a uneia prin latitudine (sau aspectul de paralel), insa cele mai puternice conjunctii sunt cele care au loc atat pe longitudine cat si paralele prin declinatie, in acelasi timp.
Acest lucru ar putea explica de ce efectele unor tranzite sunt mai puternice in acelasi punct al temei.
Doua planete aflate la aceleasi grade de declinatie dar opuse, una nord, cealalta sud se spune ca sunt contraparalele, aspectul fiind asemanator opozitiei pe longitudine.

Semnele zodiacale de la Berbec pana la Fecioara sunt denumite semne nordice, fiind situate la Nord de ecuatorul celestru, iar celelalte de la Balanta la Pesti sudice. Ca regula generala, orice planeta situata in semnele de la Berbec la Fecioara vor fi situate in intervalul 0 grade-23 grade si 27 min declinatie nord, iar planetele de la Balanta la Pesti vor fi undeva in acelasi interval 0-23`27″ declinatie sud. Cele mai ridicate grade nord sau sud le vom gasi le vom gasi in preajma solstitiilor de vara si de iarna. Planetele situate in jurul a 0 grade Rac sau Capricorn (in sistemul ttropical) vor avea cele mai mari grade de declinatie, in timp ce in preajma echinoctiilor de primavara si toamna (zero grade Berbec-Balanta) vor avea cele mai scazute grade de declinatie.

Note:In timpul eclipselor se Soare sau de Luna amble corpuri ceresti sunt la acelasi grade longitudine, dar si la aceleasi grade de declinatie.
Ocultatiile sunt perioadele in care Luna este la acelasi grad de longitudine si declinatie ca si o alta planeta.

Cand o planeta este in afara celor 23 grade si 27 min nord sau sud acesta este denumita „out of bounds” OOB, sau ïn afara limitelor, semnificatia acestui fapt este ca energia planetei este excesiva, se manifesta haotic, independent, sau pur si simplu nu se poate manifesta normal.
Soarele nu poate depasi limita celor 23 grade si 27 min, el doar seteaza limitele.
In consecinta, planetele aflate la gradele maxime si minim de declinatie (23gr27min si 0gr.) vor fi in puncte cruciale, deoarece sunt puncte de turnura ale energiei Solare. Este important se se avea in vedere aceste puncte de declinatie atat in harta natale cat si in harta progresata sau pe tranzite.
(A se tine cont de perioadele in care planetele sau alte corpuri ceresti, trec peste aceste punctele cardinale- de echinoctii- atat prin schimbarea directiei de-a lungul eclipticii la gradul 0 declinatie sau cand trec „out of bounds OOB”, ori se reintorc din afara limitelor si trec de punctul de limita de 23gr27min.)
Un alt emement semnificativ este trecerea Nodurilor Lunare prin punctul Vernal la 0gr. Berbec datorita reactivarii acestor puncte energetice, timp in care Luna ajunge in cel mai inalt grad de declinatie nord.
Prin studiul declinatiilor putem avea explicatii la intrebarea de ce unele case sunt active sau activate, iar raspunsul poate veni de la guvernatorul casei care poate fi activat prin declinatie, sau prin activarea punctelor de solstitiu.

Cam asta ar fi esentialul. Pentru cine doreste sa afle mai multe despre declinatie pot da click AICI

Imagine de pe Wikipedia pe care o consider destul de sugestiva pentru a intelege declinatiile planetare (dati click pe link)

Lasă un răspuns