Astrologie medicala

Astrologie medicala…pe scurt

Astrologia medicala fost folosita de pe vremea lui Hipocrate (n.460 i.C) si de catre medici pana in secolul VII. Astrologia medicala poate completa de fapt medicina traditionala. Astazi, posibila legatura intre cosmos si viata organica face studiul cosmobiologiei.

De ce astrologie medicala? Ce putem si ce nu putem face printr-un studiu de astrologie medicala?

Astrologia medicala ne ajuta sa:

– identificam zonele si organele mai sensibile si vulnerabile ale unui organism cu o mai mare predispozitie in a fi afectat,

– prevenim o eventuala imbolnavire sau situatie de risc, prin masuri de precautie suplimentare,

– gasim si sa indepartam deficientele, mai exact sa determinam posibilele cauze ale bolilor,

– gasim metode de tratament care sa suplimenteze medicatia alopata.

Nu putem pune diagnostice sau prescrie tratament medicamentos, fara pregatire medicala de specialitate.

Scurta clasificare a bolilor

Exista numeroase criterii de clasificare a bolilor.

1. Cel mai vechi este criteriul anatomic:

–   boli de ficat, de rinichi, de inima, de plamâni, etc.

2. În practica se foloseste foarte des clasificarea bolilor dupa criteriul clinic:

–   boli acute – au o evolutie scurta, pâna la 2-3 saptamâni,

–   boli subacute – au o evolutie de pâna la 3-6 saptamâni,

–   boli cronice – au o evolutie de luni si chiar ani de zile.

3. Boala poate apare în oricare din etapele existentei individului (ontogeneza). Din acest punct de vedere bolile se pot clasifica în :

– boli ereditare (genetice, mostenite) – provin prin perturbarea gametilor si se transmit descendentilor (talasemia, sindromul Down, hemofilia);

– boli congenitale (la nastere, innascute, nu neaparat mostenite) debuteaza în perioada dezvoltarii intrauterine (embrionara si fetala),

–   boli dobândite – aparute în cursul vietii, dupa nastere, fiind induse ca urmare a interactiunii dintre organism si factorii agresivi din mediul de viata, inclusiv cei sociali.

4. Bolile pot fi clasificate si în functie de criteriul etiologic :

–   Boli infectioase,

–   Boli traumatice,

–   Boli de iradiere.

Durerea prieten sau dusman. Durerea, chiar daca este un moment suparator, este primul indiciu al unui blocaj, sau expunere prelungita la factori de mediu care pot deveni nocivi pentru organism (stress, poluare, intoxicare, etc).

Identificarea tipului de durere. Costientizarea bolii si luarea de masuri pentru ameliorare sau/vindecare. Este bine a ne cunoaste propriul organism si a-i intelege mesajele. Spre exemplu, o durere de stomac poate fi de tipul “arsura”, greutate, “durere in bara”, aceste detalii fiind folositoare medicului care face anamneza in cazul unei consultatii medicale. Este bine de stiut ca durerile date de disfunctia organelor interne (rinichi, intestine, inima, etc) sunt dureri difuze si pot cuprinde o arie mai vasta a corpului. De exemplu o durere de burta, in partea stanga sa zicem, poate arata atat o problema la nivelul intestinelor, a rinichilor, sau a ovarelor (la femei). Durerea in aceste cazuri poate radia si in partea posterioara a corpului

Metoda Hamer. Este bine a se cunoaste mecanismul de producere a bolii, a intelege simptomele. Recent mediatizata, metoda Dr. Hamer atrage atentia asupra legaturii dintre mental si boala. In studiile sale si in vasta sa experienta profesionala si personala, Dr. Ryke Hamer concluzioneaza ca multe persoane s-au imbolnavit din cauza unui program mental distructiv, nascut in urma unui soc emotional.

Exemplu: trei femei, trec prin acelasi tip de soc emotional, sa spunem divort. Una cade in depresie, a doua are sentimente de ura si razbunare pe fostul partener, cea de-a treia se reface rapid dupa trauma si isi vede in continuare de viata ei. Primele doua au mari sanse de imbolnavire din cauza programului mental distructiv autocreat sau din care nu au putut scapa, cea de-a treia insa ramane sanatoasa.

Cum sa abordam o harta natala din punct de vedere al astrologiei medicale

Exista o relatie stransa intre planete, semne si parti ale corpului.

(Detalii in curs)

1. Repartitia elementelor (foc, apa, aer, pamant) Excesul de foc/deficit de foc, s.a.m.d si bolile/remediile corespunzatoare.

2. Se vor observa asa numitele “case ale sanatatii” I, VI, VIII si XII.

3. Se vor observa guvernatorii caselor mai sus mentionate in case si semne.

4. Repartitia celorlalte  planete in case si in semne. ( A se lua in considerare si Lilith (medie), precum si Kiron.

5. Aspectele planetare – conjunctia, cuadratura, opozitia, inconjunctia, semicareul (facultativ). Inclusiv Nodurile Lunare ( cuadraturi ale NN pot arata probleme ereditare si afectiuni ale sistemului nervos)

Cuadraturile sunt indicii de blocaje, probleme de metabolism.

Opozitiile cer detensionare, moderatie si echilibru.

Inconjunctiile cer integrare si compromisuri.

Semicareurile pot produce iritatii.

6. Progresii si tranzite. Progresiile arata cum functioneaza psihicul, ceea ce se petrece in interiorul fiecaruia, cat si poate da indicii asupra modului de evolutie. Tranzitele peste planete natale, progresate sau puncte medii, arata factori externi care pot contribui la declansarea diferitor afectiuni.

7. Puncte medii. (The Combination of Stellar Influences – Reinhold Ebertin). Din proprie experienta pot spune ca punctele medii au o importanta majora in determinarea unor evenimente care aparent pe un simplu studiul al hartii natale asupra caruia aplicam tranzite, pare sa nu aibe nici o semnificatie. Punctul mediu Soare-Luna este unul din cele mai sensibile puncte care tranzitat de Saturn, Uranus sau Pluto, poate produce efecte neasteptate.

8. Planete transuraniene: Hades, Admetos, Vulcan, Cupido, Kronos, Zeus, Poseidon, Transpluto, etc. (Dictionary of Medical Astrology – Diane L. Cramer)

Hades, mai mult decat oricare planeta poate arata inrautatirea unei boli. Apollon poate arata posibilele complicatii ale unei boli.                       Vulcanus poate arata inrautatirea unei boli, in aspecte tensionate sau dimpotriva puterea de recuperare in aspecte favorabile…

9. Remedii. Desigur, alaturi de medicatia alopata se poate interveni cu tratament naturist de tipul fitoterapie, tratament homeopatic, aromaterapie, cristaloterapie, masaj, acupunctura, Reiki, Tai-chi, yoga, meditatii, etc.

10. Studii de caz.

Autor Liana Sandru

(Material prezentat la Seminar in Tabara de Astrologie Fidelia, Retezat 2012)

Lasă un răspuns